Weetje

Omdat het een benaming is die volstrekt duidelijk is. De termen wasblokje, reinigingstablet en zeepvrije zeep doen in de volksmond wat geforceerd aan.

 

Beetje badgeschiedenis
In de oudheid wasten mensen zich niet uit zelfverdediging. Je niet wassen bleek een prima manier om roofdieren (en mensen) op een afstand te houden. De Romeinen, voorlopers van de badcultuur, gaven de volkeren die ze veroverden het goede voorbeeld: zij bouwden badhuizen overal waar ze kolonies stichtten. Oude opgravingen laten zien hoe ingenieus deze badinrichtingen waren. In die tijd waren badhuizen ook een plek om met elkaar van gedachten te wisselen.

 

Culturele en godsdienstige ideeën hebben het baden in de loop van de geschiedenis nog vaak in de weg gestaan. En zelfs toen baden eindelijk werd geaccepteerd, was het niet gemakkelijk om een bad gevuld te krijgen. De komst van de waterleiding aan het einde van de 19e eeuw bracht hier verandering in.

 

In een vol bad gaat ongeveer 150 liter water. Dat is natuurlijk wel erg veel, en daarom werd naarstig naar een alternatief gezocht. Op de Hygiëne Tentoonstelling van Berlijn in 1883 werd de eerste warme douche geïntroduceerd. Een douchebeurt van vijf minuten verbruikt ongeveer 45 liter water. Een aanmerkelijke waterbesparing.